සුව ඔසු

2019-04-18 18:30:00
පැරැණි සිංහල ජීවිතය බෙහෙවින් සරල හා චාම් විය. ආහාරය කුඹුරෙන් ලැබෙන වී, හේන්වල එළවළු, ගෙවතුවල ඕවිටිවල කුඹුරුවල පළා ගංඟා ඇල දොළවල මිරිදිය මසුන්, ආදී සමබර මිශ්‍ර පෝෂ්‍යදායක එකක් විය. ගෙදරදී කොටා ගත් නිවුඩු සහිත හාල්, කුරක්කන් හේන්වල දේශීය...
2019-04-18 18:30:00
ගුණවත්, රසවත් ආහාරයක් මෙන්ම ඖෂධයක් වන කොහිල රෝග රැසකට ගුණදෙන මහඟු ඖෂධයකි. බාල තරුණ මහළු කොයිකාටත් එකසේ ගුණදෙන කොහිල වර්ග කීපයකින්ම ඇත. කිරි කොහිල, මස් කොහිල, කළු කොහිල, වැල් කොහිල ආදී වශයෙන් එය හඳුන්වා ඇත.ශරීරයට අවශ්‍ය කෙඳි සහිත ආහාරයක්වන...
2019-04-04 18:30:00
‘දිය හබරල’ යනු ඖෂධීය මෙන්ම ආහාරමය වශයෙන් බොහෝ සෙයින් වැදගත් වන ජලජ පැළෑටියකි. ජලාශි‍්‍රත වගුරු බිම්වල ආක්‍රමණකාරි ලෙස වැවෙන කුඩා ජලජ ශාකයක් වන අතර මෙය බොහෝ ගම්බද ජනතාව සිය එදිනෙදා ආහාරවේල සමඟ ඉඳහිටවත් ව්‍යංජනයක් ලෙස හෝ පලා මැල්ලුමක් වශයෙන්...
2019-03-14 18:30:00
සැවැන්දරා, සුවඳහොට, සැවැන්න, සුවදෙට හා සැවැන්දන යන නම්වලින් හඳුන්වනු ලබන සැවැන්දරා පුද පූජාවලට ගනු ලබන ප්‍රමුඛ පූජා ද්‍රව්‍යයක් වන අතර සමේ පැහැපත් බවත් වාත පිත්ත ජවර යන රෝගාබාධවලට මෙන්ම රත්පිත් ඔල්මාද, ග්‍රහණි පාණ්ඩු ආදී රෝගවලටත් දෙනු ලබන...
2019-03-14 18:30:00
කුඩා දරුවන්ගේ සිට වැඩිහිටියන් දක්වා පිරිසට මහා ඖෂධයක් වන බෙහෙත් වද මල්වල ශරීරයේ උෂ්ණත්වය පාලනය කිරීමට මෙන්ම සම පැහැපත් කිරීමටද බෙහෙත් වද මලට හැකියාව ඇති අතර දේශීය පාරම්පරික ආහාර වට්ටෝරුවලට ද වද මල් එක් වේ.කුඩා දරුවාගේ සිට වැඩිහිටියන් දක්වා...
2019-03-07 18:30:00
බඩේ පිපුමක්, අජීර්ණයක් හැදුණාම අදටත් අපේ රටේ ගම්වල අම්මලා, ගෘහණියන් තැම්බුම් හොද්දක් හදන්න අමතක කරන්නේ නෑ. සූදුරු, කොත්තමල්ලි, සුදුලූනු, මුරුංගා පොත්තක්, ගම්මිරිස්, කරපිංචා සමඟ සියඹලා ස්වල්පයක් මිශ්‍ර නොකළොත් ඊට තැම්බුම් හොද්ද යන නාමය පවා...